Leestijd: 4 minuten

WordPress Learning Management System, kortweg WPLMS van Vibethemes is een WordPress thema dat gebundeld komt met een grote hoeveelheid plugins én een compleet Learning Management Systeem. Iedereen kan via WPLMS e-learning cursussen aanbieden en off-line trainingen organiseren. Door de veelheid aan functionaliteit is het een groot thema geworden en de installatie en configuratie van WPLMS is dan ook een behoorlijke klus.

Je kan het WPLMS thema installeren als ieder ander thema vanuit WeergaveThema’s Nieuw thema toevoegen en vervolgens het wplms.zip bestand selecteren. Mocht dit onverhoopt tot een time-out melding leiden dan is het aan te raden om het wplms.zip bestand (het feitelijke thema) uit te pakken en via een FTP client te plaatsen in de WordPress directory /wp-content/themes/wplms.
Vervolgens ga je in het WordPress backend naar Weergave – Thema’s en selecteer je het WPLMS thema en klikt op ‘Activate’
De installatiewizard zal zich eerst melden met een overzicht van systeemvereisten. De belangrijkste zijn:

Het is aan te raden om voor je in zee gaat met een hostingpartij deze systeemvereisten aan hen voor te leggen.Wanneer aan de minimum vereisten is voldaan kun je gaan kiezen welke onderdelen van WPLMS daadwerkelijk geïnstalleerd gaan worden. Het is altijd mogelijk om na de eerste installatie alsnog onderdelen toe te voegen of weer te verwijderen. Noodzakelijk zijn in ieder geval het LMS, WooCommerce voor het eCommerce deel en de Layerslider en Revolution slider. Deze zijn reeds aangevinkt. De volgende onderdelen zijn facultatief.

WPLMS Plugins installeren

Visual Composer

Visual Composer van WPBakery is een intuitieve drag and drop builder interface voor WordPress. Visual Composer is niet noodzakelijk voor het functioneren van WPLMS maar helpt je bij het opmaken van WordPress pagina’s en berichten. Zoals bij elke Pagebuilder (Divi, Beaver Builder) is er wel een behoorlijke leercurve om de builder goed te gebruiken. Gelukkig is er een uitgebreide handleiding on-line beschikbaar.

Events

De plugin EventON stelt je in staat om bijvoorbeeld off-line traingen en workshops aan te bieden in een kalender weergave. Het is een misser dat de integratie met WooCommerce die het mogelijk maakt om in je EventON kalender direkt tickets te verkopen voor evenementen via WooCommerce niet standaard in het WPLMS pakket is inbegrepen. Deze functionaliteit is eigenlijk gewoon noodzakelijk wanneer je off-line evenementen organiseert en kost een extra $ 65,-.

Drive

BuddyDrive maakt het mogelijk voor BuddyPress gebruikers om folders en bestanden te delen.

Discusion Forums

BBPress maakt het mogelijk om rondom je on-line cursussen fora aan te beiden voor ingeschreven deelnemers waar studenten en trainers ervaringen kunnen uitwisselen rondom de aangeboden lesstof.

Gamification & Points

Via de MyCRED plugin kan er een puntensysteem in WPLMS aangemaakt worden zodat gebruikers punten kunnen verdienen met het voltooien van cursussen en opdrachten.

Memberships

WPLMS wordt geleverd met de Membership plugin Paid Memberships Pro. Met een lidmaatschaps plugin bent U in staat om naast individuele cursussen ook on-going content aan te bieden voor leden en specifieke informatie en cursussen af te schermen voor gewone bezoekers.

Custom Badges

Maak Mozilla Open Badges aan en koppel deze aan uw cursussen via de BadgeOS plugin.

Multiple Instructors per course

Maakt het mogelijk om meerdere Trainers/ Leraren aan te maken in WPLMS. WPLMS bevat ook de optie om commisie afdrachten aan instructeurs in te regelen.

Video Conferencing

Integreert de plugin Big Blue Button voor video conferencing

H5P Interactive Learning

Via H5P ben U in staat om interactieve HTML5 content aan te maken en deze te importeren in uw e-learning omgeving.

Nadat je de diverse keuzes hebt gemaakt zullen alle gekozen onderdelen geinstalleerd worden, de noodzakelijke pagina’s aangemaakt worden en indien gewenst wordt er demo content geïnstalleerd. Mocht je tijdens het installeren van de gekozen paketten bij bijvoorbeeld BuddyPress, Buddydrive en Visual Composer een melding  ‘Ajax error’ langs zien komen dan kun je deze negeren. De melding wordt veroorzaakt doordat Buddypress na installatie een welkomstpagina wil tonen maar daar de kans niet voor krijgt. De melding heeft geen gevolgen voor de correcte installatie van BuddyPress. Het hele proces verliep opvallend soepel. Ik zou je ten alle tijde willen aanraden in ieder geval de eerste keer WPLMS te installeren met alle demo content geselecteerd. Dit geeft je de gelegenheid om het systeem op je gemak te verkennen. Daarna kun je altijd nog overnieuw beginnen met een ‘kale’ installatie als je de site liever van de grond af aan wilt opbouwen.

 

WPLMS Screenshot

 

 

Na afloop van de installatie dien je nog de WooCommerce setup te doorlopen in het WordPress backend en wellicht zijn er in de tussentijd alweer enkele updates van de diverse plugins geweest. Denk eraan dat je de betaalde plugins die meegeleverd worden met het WPLMS thema niet zomaar kunt updaten (EventON, Revolution Slider, LayerSlider, Visual Composer). De meest recente versies van deze plugins worden meegeleverd in het WPLMS zip bestand wanneer er een nieuwe release van WPLMS wordt vrijgegeven waarna ze apart geïnstalleerd kunnen worden.

Pin It on Pinterest