Leestijd: 2 minuten

Met de komst van de AVG/GDPR 25 Mei aanstaande zijn er 2 nieuwe uitgangspunten voor online privacy belangrijk geworden: Privacy by Design en Privacy by Default. Privacy by design houdt in dat u als organisatie al tijdens de ontwikkeling van producten en diensten (zoals informatiesystemen) aandacht besteedt aan privacyverhogende maatregelen, ook wel privacy enhancing technologies (PET) genoemd. Privacy by Default betekent dat  U rekening houdt  met dataminimalisatie: u verwerkt zo min mogelijk persoonsgegevens, dat wil zeggen alleen de gegevens die noodzakelijk zijn voor het doel van de verwerking.  Standaardinstellingen dienen altijd zo privacyvriendelijk mogelijk te zijn. Langzaam maar zeker onstaat er een gezond wantrouwen ten opzichte van de grootste dataverwerkers die wij momenteel kennen: Facebook, Google (Alphabet) , Microsoft, Amazon en Apple. Collectief inmiddels bekend als ‘The Big Five‘.

Matomo: Privacy by Default

Wanneer U als website eigenaar het goede voorbeeld wilt geven en denkt  ‘Ik ga mij losweken van de afhankelijkheid van deze bedrijven’, wat zijn dan de mogelijkheden? We beperken ons nu even tot Google Analytics. Websites gebruiken Google+ als social sharing platfom, Google Maps voor geo-location, Google My Company, Google Search Console, Google Adwords én uiteraard Google Analytics voor het bekijken van bezoekersstatistieken. Google Analytics (voor het gemak voortaan: GA) heeft een marktaandeel van ruim 64%. Dat is niet voor niets. GA is gratis te gebruiken en eenvoudig in te regelen. Om te voldoen aan de nieuwe AVG dien je er enkel voor te zorgen dat GA IP adressen van bezoekers anonimiseert.

Maar U kunt ook besluiten een signaal naar uw bezoekers af te geven door Google Analytics niet te gebruiken. Bijvoorbeeld door website statistieken te laten verzamelen door Matomo (voorheen bekend als Piwik). Matomo is een uitermate volledig, open source alternatief voor GA. Matomo kunt U zelf hosten binnen uw webhosting omgeving zodat U volledig onafhankelijk bent van derden. Het is ook beschikbaar als een cloud service in abonnementsvorm (daar moet dan wel voor betaald worden).  Niet alle functionaliteit die je in GA aantreft zit standaard in Matomo. Sommige functies zijn beschikbaar als betaalde extenties. Het verdient aanbeveling om eerst goed te kijken welke functionaliteit U daadwerkelijk nodig denkt te hebben. Matomo is opgesteld met als uitgangspunt ‘Privacy by Default’.

Sites & Learning helpt U natuurlijk graag verder om Matomo in te richten voor uw omgeving.

Pin It on Pinterest