Leestijd: 2 minuten

Het zou zomaar kunnen dat het vermelden van een gemiddelde leestijd bij de artikelen die je publiceert op je website je helpt bij het vasthouden van je bezoekers.  De meeste blog artikelen zijn niet al te lang en hebben een  leestijd tussen de twee en vier minuten. De leestijd wordt bepaald aan de hand van een gemiddeld aantal ‘woorden per minuut’.  Meestal is dat 250 woorden per minuut voor de gemiddelde volwassene. Er zijn diverse plugins voor WordPress die je kunnen helpen om bij je artikelen de te verwachten leestijd op te nemen. In de hoop dat het bijdraagt aan het vasthouden van je website bezoekers lichten we er vandaag één uit: Reading Time WP.

Screenshot WP Reading time 2

Nadat je de plugin geïnstalleerd hebt kun je de instellingen terugvinden in InstellingenReading Time WP. Het is een overzichtelijk rijtje:
Label en Postfix zijn de termen die getoond worden in je WordPress pagina’s en  berichten : bijvoorbeeld:  Leestijd x minuten. Het aantal woorden per minuut waarmee gerekend wordt is instelbaar en dit zou ik zetten op het gemiddelde van 250 woorden per minuut. Vervolgens kun je aanvinken of je de leestijd wilt terugzien op pagina’s en berichten of ook op de uittreksels van berichten.  Ook kun je beide opties uitvinken en handmatig  aan een bericht een shortcode toevoegen om de leestijd te tonen.

Hieronder zie je de standaard weergave nadat bovenstaande instellingen zijn gemaakt:

Screenshot WP Reading time 3

Je ziet dat in mijn Divi omgeving de leestijd vlak boven het artikel gecentreerd wordt getoond. Dat kan beter dus we gaan enkele CSS aanpassingen doorvoeren om de leestijd links uit te lenen, een marge te geven van 10 pixels aan de onderkant en de tekst bold weer te geven. Denk eraan dat je CSS wijzigingen altijd het beste kunt opnemen in een child theme.

Daarnaast is het zo dat de plugin standaard de leestijd zal tonen op alle pagina’s en plugins wanneer je ‘insert reading time  before content’ hebt aangevinkt. Wanneer je nu de leestijd alleen wilt tonen voor berichten en niet voor pagina’s  en je wilt liever niet al je berichten langs moeten gaan om de shortcode overal toe te voegen dan kun je deze optie toch aanvinken en zettten we er nog een klein stukje CSS bij om er voor te zorgen dat op de pagina’s alsnog geen leestijd wordt getoond:

 

En dan is dit het resultaat:

Screenshot WP Reading time 1

 

Pin It on Pinterest