Leestijd: 2 minuten

WordPress neemt een lange aanloop naar de release van de 5.0 versie en de nieuwe WordPress tekst editor Gutenberg maar komt nu met een interim release die de nodige tools aanreikt om te kunnen voldoen aan de nieuwe AVG / GDPR wetgeving die 25 Mei aanstaande van kracht wordt. WordPress 4.9.6 stelt je in staat om een Privacy Policy pagina te genereren in het WordPress backend. De standaard tekst dient aangevuld te worden met relevante informatie voor eventuele plug-ins die je gebruikt.

Mocht je nog geen Privacy verklaring voor je bedrijf hebben gemaakt dan kun je dat ook doen via de Privacy Verklaring generator die aangeboden wordt door veiliginternetten.nl.

Toestemming vragen

Websites zullen voortaan ook expliciet toestemming moeten vragen aan gebruikers voordat zij informatie mogen opslaan. Dat betekent dat bijvoorbeeld contact formulieren aangepast zullen moeten worden. In veel WordPress sites is het mogelijk voor gebruikers om te reageren op berichten. Het reactieformulier in WordPress 4.6.9 dat getoond wordt onder een bericht is dan ook aangepast en vraagt nu om expliciete toestemming.

De mogelijkheid om vergeten te worden

Een belangrijk onderdeel van de AVG is het recht om ‘vergeten’ te worden. Gebruikers dienen in staat te zijn om hun eigen informatie te verwijderen van de site of om de informatie op aanvraag te ontvangen in een bestand. WordPress 4.9.6 voegt beide mogelijkheden toe onder de optie HulpmiddelenPersoonlijke Data exporteren  en HulpmiddelenPersoonlijke gegevens verwijderen

In de privacy verklaring dient een e-mail adres opgegeven te worden waar gebruikers een verzoek om data overdacht of verwijdering naar toe kunnen sturen. De website beheerder kan vervolgens op gebruikersnaam en/of email adres in het WordPress backend het verwijder of overdrachtsverzoek verwerken. In het geval van een verzoek tot data overdracht krijgt de gebruiker vervolgens een download link toegestuurd om zijn/haar data te kunnen downloaden.

 

Pin It on Pinterest